top of page

אשפוזי בית: התוצאות מעולות, היישום נחנק

כולם אוהבים לאהוב את אשפוזי הבית. מחקרים הראו תוצאות קליניות מעולות, שביעות רצון גבוהה וחיסכון כלכלי, אבל היישום בארץ מדשדש. דווקא ישראל הצפופה, עם בתי החולים החזקים והקופות הענקיות, הייתה אמורה להיות אלופת העולם.


ספרד ואוסטרליה הן המובילות העולמיות באשפוזי בית. כבר שנים ארוכות שהן הראו הצלחה בהסטה של כ-5% מהמאושפזים מבתי החולים אל הטיפול הביתי, בלי להוסיף יורו.

אולי אתם חושבים שגם לנו יש אשפוז ביתי- אבל סביר להניח שאתם חושבים על הוספיס בית או הנשמה בבית.

כאן מדובר על חלופת בית חולים 'מושלמת' למצבים 'קלאסיים' לבית החולים: דלקת ריאות, זיהום בעור, החמרה באי-ספיקת לב ועוד הרבה, בעיקר מעולם הרפואה הפנימית.


בית החולים- על 'מלון' כזה אפשר לוותר


"לא ברור למה צריך לשים אדם במלון שעולה 2300 שקל ללילה, בשביל שאי-אילו דקות ביום מישהו יתן לו תשומת לב רפואית"- בכיר בחברת שירותי רפואת בית גדולה

בתי החולים לא השתנו בעשרות השנים האחרונות. לצערנו, סיבוכים של עצם השהייה בבית החולים, ובהם זיהומים צולבים וירידה במצב הכללי, הם עדיין נפוצים מאוד וקטלניים מאוד: בישראל מעריכים שכ-3000 אנשים מתים מדי שנה עקב זיהומים שנרכשו בבית החולים.

עם כאלה מחירים טבעי שהעולם מחפש דרכים לצאת מבית החולים. במאקרו זה קורה- שיעור המיטות לנפש יורד בכל העולם המפותח , גם בישראל- וזה מעולה!

אממה, טרם התגבשה בישראל מסגרת חליפית מובנית לבית החולים- שממש יודעת 'להמיר מיטות' מבית החולים לקהילה. כבר לא מעט שנים קופות החולים משתפות פעולה עם מספר שחקנים כאלה כדי ליצור את החלופות האלה במה שנקרה 'אשפוז בית', אבל זה לא מתרומם.


19% ירידה בתמותה, שיפור בשביעות הרצון

היופי באשפוז בית הוא שמירה על סטנדרט טיפולי של בית החולים, במסגרת מוכרת ובטוחה למטופל.

בעולם, צוות בית החולים בוחר את המטופלים המתאימים לאשפוז בבית ואמנם משחרר אותם פיזית, אבל ממשיך לטפל בהם גם בבית, כאילו הם המשיכו לשכב בבית החולים: ניטור, אנטיביוטיקה לוריד, חמצן, הדמיות וצילומים. הכל.

בתום הטיפול, שזהה לאשפוז בבית החולים, 'מועברים' המטופלים בחזרה אל מערך הרפואה של הקהילה.

"מנהלי בתי החולים חוששים שהם ישארו עם מחלקות ריקות, או מלאות רק בחולים קשים"- בכיר באחת בקופות החולים

מחקרים מצאו שאשפוזי בית לא נופלים ברמתם הרפואית מהטיפול בבית החולים ואף עולים עליהם: מניתוח של 61 מחקרים בנושא אשפוזי בית נמצא באופן מובהק סטטיסטית:

- הפחתה של 19% בתמותה סביב האשפוז.

- ירידה של עשרות אחוזים בסיכון לאשפוז חוזר.

- שיפור בשביעות הרצון של המאושפזים (21 מתוך 22 מחקרים).

- הפחתה בעלויות האשפוז (32 מתוך 34 מחקרים).


למרות היתרונות- בכל ישראל רק מאות אשפוזי בית בשנה

טרם נחשפתי לדו"ח מבקר מדינה או עמדה ממשלתית רשמית שבוחנת מדוע אשפוזי בית לא הצליחו לנטוע שורשים אמיתיים במערכת הבריאות שלנו, שדווקא הייתה אמורה להצטיין בקליטתו.


בשיחות שערכתי עם נציגי קופות חולים וחברות אשפוז בית הופנתה האצבע אל בתי החולים.

עד לאחרונה בתי החולים תוגמלו כספית על ידי קופות החולים על פי תפוסה- כל מטופל שתפס מיטה גרר העברת כסף מהקופה אל בית החולים. אם בית החולים אשפז מטופל קשה שהצריך טיפול יקר- הוא הפסיד עליו כסף. אם הוא אשפז מטופל קל שהצריך טיפול זול- הוא שמר את העודף.

באופן כללי, האינטרס הכלכלי של בתי החולים היה לשמור על תפוסה גבוהה מאוד במחלקות הפנימיות. הערכות ששמעתי מדברות על איזון כלכלי ב-110% תפוסה.


בתי החולים הפסידו כסף על כל מיטה ריקה במחלקה הפנימית. כל הפנייה של מטופל 'קל' לאשפוז בית מחקה הכנסה קלה והגבירה את השחיקה של הצוות

על פי גורמים בקופות החולים, לבתי החולים לא היה תמריץ כלכלי להפנות מטופלים לאשפוז בית, במיוחד כאשר המטופלים האלה הם הקלים לטיפול, ולכן הרווחים ביותר. עניין נוסף נוגע לשחיקת כח האדם: מכיוון שמטופלים נשלחים למחלקה פנימית בה יש מקום פנוי, פינוי המחלקה ממטופלים 'קלים' לאשפוז בית ישנה את התמהיל בה, יפנה מקום לקליטת מטופלים קשים, ויגביר את השחיקה.


שיפור חלקי- הפנימיות יתוקצבו גלובאלית

החדשות הטובות הן שלאחרונה נראה ששיטת התגמול משתנה- במקום לקבל תשלום על כל מטופל, המחלקות הפנימיות אמורות להתחיל לקבל תשלום 'גלובלי'. כך שחיסכון באשפוזים, ובהוצאות, דווקא יביא לרווח של המחלקה. במצב כזה, לבתי החולים יש תמריץ 'לרוקן' את המחלקות ולהעביר את המטופלים לאשפוז בית.


מהלך דומה במחלקות לרפואה דחופה כבר הצליח להפחית משמעותית את ההפניות של הקופות לחדרי המיון.


הפיתרון- יישור קו עם העולם: תנו לבתי החולים להפעיל

ההתקדמות לתקצוב גלובלי של המחלקות הפנימיות יכולה להגביר את המוטיבציה של בתי החולים לשתף פעולה עם פתרונות אשפוז הבית, כבר בחורף הקרוב. עם זאת, לשיטה הזו יש גם לא מעט חסרונות עקיפים.


פיתרון נקודתי סביר לתמרוץ בתי החולם לשתף פעולה עם פתרונות אשפוז בית הוא לאפשר להם להפעיל אותם בעצמם, או באמצעות עמותת בת, כמו שקורה בעולם. אני מכיר בתי חולים שהיו רוצים להפעיל מסגרת כזו. הם גם היו מצליחים לתת רפואה טובה יותר וגם להרוויח.


כיוון מעניין- עמותה משותפת לבתי החולים

הפיתרון שאני מציע לא פופלארי משתי סיבות עיקריות: קודם כל, קופות החולים שלנו יוצאות דופן ולכן מרגישים מוזר לתת לגורם חוץ מהן להעניק שירותי רפואה בקהילה. סיבה אחרת היא החשש שהמחלקות הפנימיות בבתי החולים, שגם ככה 'רזות', לא יוכלו להקצות כח אדם ומשאבי אופרציה לתפעול מיטות בקהילה.


יש לאתגרים האלה פתרונות. הדרך אליהם עוברת בהורדת חומות הרגולציה, שכבר חונקות שוק שטרם נוצר: צריך לאפשר להם לשחקנים לעבוד אחד עם השני, במקום להגדיר מראש מי יהיה הלקוח ומי יהיה הספק.


ככה, בתי החולים יוכלו לשכור בעצמם את שירותיהן של חברות אשפוז הבית ולשמור חלק מהחיסכון. הם גם יוכלו להקים כאלה בעצמם. כיוון מעניין במיוחד, שטרם שמעתי שמישהו הציע, הוא לאפשר לבתי החולים להקים לעצמם עמותה משותפת להפעלת אשפוז בית. בדיוק כמו שהם עשו בהצלחה עם חברה משותפת ללוגיסטיקה רפואית. שווה לחשוב על זה.

© 2022 by  Yonatan Khalatnik.

תכני האתר מיועדים להשכלה כללית ואין לראות בהם ייעוץ. מצאתם טעות? אשמח לשמוע

bottom of page